Importanța fibrelor în dieta fără gluten

martie 6, 2023

Scris de Roxana

Atunci când faceți tranziția la o dietă fără gluten, cea mai comună deficiență, rămâne consumul insuficient de fibre în fiecare zi. Acest lucru se întâmplă frecvent datorită restricțiilor alimentare din dieta fără gluten. Majoritatea adulților au nevoie de 14 g fibre/ 1000 kcal consumate pe zi.

Fibrele sunt prezente preponderent în alimente vegetale precum legumele, fructele, leguminoasele, semințele și cerealele integrale. Fibrele nu conțin calorii, nu se descompun și nu sunt absorbite de sistemul digestiv. Acestea ajung în intestinul gros și colon unde sunt descompuse parțial de microbiomul intestinal pentru a le folosi drept energie și pentru a proteja pereții colonului. Tot fibrele sunt o sursă de prebiotice, hrană pentru probiotice, microorganismele prezente în microbiomul nostru. Împreună contribuie și la refacerea mucoasei de la nivelul barierei intestinale ce va asigura integritatea viliilor intestinali. Această imagine dintr-un studiu realizat în 2016 este bine reprezentativă pentru cum arată o alimentație bogată în fibre vs una săracă în fibre.

Credit: Desai MS et al./ Cell 2016

Ce beneficii ne aduc fibrele?

Fibrele au un rol esențial în sănătatea sistemului digestiv. Incluzând mai multe fibre în dietă poți să-ți reglezi tranzitul intestinal și să scapi de probleme precum constipație sau diaree. Acestea contribuie chiar și la menținerea unui nivel normal de glucoză în sânge și ajută la scăderea colesterolului și a riscului de boli cardiovasculare.

Fibrele solubile – acestea se dizolvă în apă și ajută la scăderea nivelului de colesterol și de glucoză din sânge. 

Surse: ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, orz și psyllium.

Fibrele insolubile – acestea accelerează tranzitul intestinal și măresc bolul fecal.

Surse: făina integrală, tărâțele de grâu, nucile, fasolea și legumele, cum ar fi conopida, fasolea verde și cartofii.

De câte fibre avem nevoie?

Cantitate de fibre poate să difere de la individ la individ, în funcție de vârstă și sex.

Vârstă și sex Fibre (grame/zi)
Copii 1-3 ani 19
Copii 4-8 ani 25
Băieți 9-13 ani 31
Băieți 14-18 ani 38
Fete 9-13 ani 26
Fete 14-18 ani 26
Bărbați 19-50 ani 38
Bărbați >50 ani 30
Femei 19-50 ani 25
Femei > 50 ani 21
Femei gravide 28
Femei care alăptează 29

Surse de cereale fără gluten bogate în fibre:

Cereale integrale fără gluten (per 220 g) Cantitatea de fibre (grame)
Amarant 18
Mei 17
Hrișcă 17
Ovăz (necontaminat)  16
Sorg 12
Quinoa 10
Mei etiopian (teff) 11
Orez sălbatic 10
Orez brun 6

Surse de alimente fără gluten bogate în fibre: 

Alimente fără gluten ( 250 ml sau 220 g) Cantitatea de fibre (grame)
Legume
Anghinare 10
Mazăre 9
Broccoli 5
Napi 5
Varză de Bruxelles 4
Porumb  dulce 4
Cartof dulce 4-6
Fructe
Zmeură 8
Pară, cu coajă 5
Măr, cu coajă 4
Banană 3
Leguminoase
Mazăre galbenă, fiartă 16
Linte, fiartă 16
Fasole neagră 15
Fasole de Lima 13
Iahnie de fasole 10
Altele
Ciocolată neagră 2 g /28 g ciocolată

Cum să adaugi mai multe fibre în alimentația ta fără gluten

La gustare:

  • Adaugă ovăz în smoothie;
  • Presară semințe de in în iaurturi;
  • Pune granola în salata de fructe;
  • Fă o budincă din amarant, quinoa sau teff ;
  • Fructe uscate, nuci și semințe la gustare;
  • Folosiți fructul întreg atunci când faceți suc din fructe (pulpa conține fibre);
  • Mere felii;
  • Legume crude;

La mesele principale:

  • Adaugă orez brun, mei, hrișcă, quinoa, teff, orez sălbatic în salate;
  • Îmbunătățește supele adăugând năut, fasole sau linte;
  • Burger sau chiftele din ovăz și orez, quinoa;
  • Pilaf din orez, hrișcă, ovăz, quinoa;
  • Adaugă semințe de in în cerealele fierbinți cu fructe de pădure și caise uscate;

La gătit

  • Pune semințe de in sau tărâțe de orez la clătite sau brioșe;
  • Folosiți făină cu conținut ridicat în fibre, cum ar fi combinații care au în lista de ingrediente făina de orez brun, făina de amarant, de hrișcă sau făina de ovăz;
  • Adaugă fructe uscate, nuci și semințe în granola;

Distribuie:

Descoperă "Meniul tău pentru restricții alimentare"