Pâine fără gluten pentru toate gusturile: 7 variante delicioase și adaptabile pentru nevoile și preferințele tale

aprilie 18, 2023

Scris de Roxana

De 10 ani de când mănânc fără gluten, am trăit multe provocări în ceea ce privește alegerea pâinii fără gluten perfecte pentru mine. Inițial, după diagnosticul de boală celiacă, am zis că elimin pâinea de tot. Îmi spuneam că dacă trebuie să nu o consum ca să fiu bine, am fost de acord să o elimin rapid. Plus că nu îmi plăcea gustul pe care îl găseam și prețul îl consideram fantastic de mare. În casă nu făceam, iar obiceiurile mele alimentare s-au orientat în așa fel încât la un moment dat nu am mai simțit nevoie de ea. 

Când mai voiam pe un sandwich rapid, luam ce găseam la supermarket și prăjeam feliile. Aceste este un secret de ținut cont oricând pentru pâinea fără gluten. Dacă o prăjești are un gust mai bun. 

Apoi am început să studiez nutriție și pe de o parte nu mai voiam să le aleg pe cele pline de zahăr și aditivi exagerat de mulți. Apoi am înțeles cât de necesar este și un aport bun de fibre și carbohidrați în dieta fără gluten. Iar acum, din rolul meu de nutriționist, dar și persoană cu boală celiacă, am compilat o listă de 7 idei de pâine fără gluten care au trecut testul meu personal de eficiență financiară, de timp, nutrițională și gust. 

Să le luăm pe rând:

  1. Pâinea fara gluten cu fibre No Gluten Sugar. A fost printre primele opțiuni la care m-am abonat când am vrut să elimin alte opțiuni din piață. Are ingrediente simple și curate, un aport de aproape 7 gr fibre/100 grame și avantajul este că o pot congela să reziste mai mult. O feliez imediat cum ajunge curierul și impachetez în 4 felii. În Cluj Napoca se găsește la magazinele Petry cu comandă prealabilă la ei.
  2. Bio bagheta fara gluten Mega Image. Nu mereu mă organizez cu comenzile online, iar atunci apelez la supermarketurile din zonă. Varianta asta de baghetă e opțiune bună pentru când știi că ai drumuri de făcut și vrei poate un sandwich cu ton sau omletă. Nu conține zahăr și are tot un aport bun de fibre. Tot când sunt pe grabă aleg și pâinea proprie de Mega, dar nu pentru consum zilnic.
  3. Chifle sau pâine fără drojdie cu Mix de făină fără gluten Bake free. Când m-a apucat dorul de copturi în casă, de această făină și chiflele care mi-au ieșit m-am îndrăgostit. Avantajul ei este că nu necesită drojdie, în cazul în care ții o perioadă protocolul de histamină 0. Are un mix bun de făinuri (mei, quinoa, fibre de psyllium etc) și 15 gr fibre/100 grame. Se face rapid chiar și atunci când ești în deplasare și 250 grame de făină te ajută să faci 6 astfel de chifle. Prietenii de la Naturking oferă și o reducere de 10% comunității noastre celor care comandă folosind codul meniucurat.
  4. Pâine cu maia fără gluten și low carb din Mix de făină Kate’s. O descoperire mai recentă în portofoliul Naturking este și acest mix de făină low carb cu inulina, un prebiotic excelent pentru bacteriile noastre intestinale. Se face pâinea tot foarte ușor, amestecând doar făina cu apă caldă, suc de lămâie și ulei. Nu conține drojdie și e o variantă bună chiar și în protocolul AIP.
  5. Pâine cu semințe de chia din Mix de făină fără gluten Nominal. Tot din categoria pâinilor care se face foarte rapid este și acest mix. Chiar când am fost ultima oară în vizită la sora mea la București și am venit pe nepusă masă, am dat iama în Bebe tei și am făcut-o repede. Îmi place că e are o textură gumoasă și este bogată în fibre. Și la prietenii de la Nattera dacă comanzi pe site, poți beneficia de o reducere de 10% la produsele Cerea, Fruitfunk, Migibi, Nominal, Semix, Pastificio la rosa. Adaugă codul meniucurat la finalul comenzii pentru a beneficia de discount la coșul de cumpărături. 
  6. Pâine neagră din Mix de făină fără gluten Schar. Ultima descoperire de care sunt surprinsă și încântată în același timp este acest mix de făină. Am învățat cum să o gătesc la un atelier și de atunci îmi este și cerută în casă mai des. Are ingrediente bune, 15 gr fibre/100 gr, iar avantajul este că venind de la un producător așa mare de produse fără gluten, prețul poate fi unul avantajos. Se prepară destul de clasic, cu frământat și tot procesul. Las pașii pe care i-am primit și eu: Pentru prepararea unei pâini de aprox. 1 kg, ai nevoie de: 500 g faina,  5 g drojdie uscată, 1 linguriță zahăr, 10 g sare, 600 ml apă.
  • Într-un vas, pui 5 g drojdie cu 5 g zahăr și  puțină apă caldă. Amesteci compoziția până se dizolvă drojdia și aștepți 10-15 minute.
  • În alt vas, pui 500 gr făina împreună cu 10 gr sare, amesteci, apoi adaugi drojdia și 600 ml apă (poți adăuga și mai mult dacă simți) și amesteci 5 minute pentru a încorpora toate ingredientele. Mai adaugi 15 ml ulei și frămânți 1 minut, până se încorporează în aluat. 
  • Acoperă vasul și lași la dospit 40-50 minute, într-un mediu ferit de curenți de aer. Când aluatul și-a dublat volumul, îl întinzi pe o suprafața de lucru cu o pojghiță de ulei și apeși pentru a-l întinde, după care se împătură din laterale înspre interior până i se dă forma dorită. Se așează aluatul în forma de copt și se mai lasă la dospit 20-35 minute, acoperit cu o folie alimentară.
  • După trecerea acestui timp, se introduce pâinea în cuptorul preîncălzit la 200 grade, coacere sus-jos, mod ventilație, timp de 40-50 minute. Când este gata, pâinea se scoate din formă și se așază pe un grilaj ce permite trecerea aerului și răcirea.

7. Pâine făcută în casă cu făinuri natural fără gluten. Varianta asta este cea mai bună și nutritivă opțiune dacă alegi să crești maia și să fii extra sigur de tot ce pui în farfurie. Cred eu că atunci când intri pe acest drum, e nevoie să îți acorzi un pic mai mult timp, mai multă de practică și trial & error până reușești să ajungi la varianta ideală pentru tine. Poți începe să încerci rețetele deja existente prin online sau să te alături atelierelor care te învață cum să lucrezi cu făinurile fără gluten și maia. Eu am testat una cu 125g făină de mei, 75g făină de orez, 100 g amidon de tapioca, 12 g tărâțe de psyllium, 90 g preferment, sare, apă călduță și ulei. A fost anevoios, dar satisfăcător la final.

 

Indiferent de cum alegi să consumi pâine, ține cont că opțiuni ai acum nenumărate. Pâine fără gluten nu trebuie să fie mai puțin delicioasă față de pâinea tradițională cu gluten. Inițial, șocul schimbării se va simți, însă în timp, cu puțină experiență și îndemânare în bucătărie, poți face și tu o pâine fără gluten sănătoasă și gustoasă acasă. Sper că această listă te-a inspirat și pe tine să încerci diverse variante de pâine fără gluten și să găsești pâinea perfectă pentru tine! 

Distribuie:

Descoperă "Meniul tău pentru restricții alimentare"