Intoleranța la lactoză vs APLV

noiembrie 29, 2022

Scris de Roxana

În ultimii 10 ani,  s-a semnalat o scădere a consumul de lapte de vacă, datorită concepțiilor greșite legate de alergia la proteina laptelui de vacă și intoleranța la lactoză. Astfel, mulți copii au fost supuși inutil la o dietă fără lactoză sau fără produse lactate. Această restricție poate duce la rahitism la cei mici, dar și la scăderea densității osoase, crescând riscul unei fracturi în viitor.

Ce este intoleranța la lactoză?

Cea mai frecventă formă de intoleranță alimentară, se caracterizează prin incapacitatea de a digera și absorbi lactoza. Manifestările frecvente sunt prin simptome gastrointestinale induse de consumul de lapte și de derivații acestuia.

Lactoza este un compus care nu poate fi absorbit la nivelul intestinului, având nevoie sa fie scindată de către lactază, care se găsește în mod normal în organism. Dacă această enzimă lipsește, procesul de scindare nu poate avea loc și după aproximativ 30-120 de minute de la consumul de alimente care conțin lactoză, apare simptomatologia specifică.

Clasificarea intoleranței la lactoză:

Congenitală – lipsește enzima lactază la naștere;

Primară – este redusă activitatea lactazei, pe un fond genetic predispozant la vârsta copilăriei, adolescenței sau la adult;

Secundară – poate apărea în urma reducerii enzimelor pe fondul unor alte boli intestinale: boală celiacă, suprapopulare bacteriană intestinală, sindrom de intestin iritabil, infecții cu diverși viruși.

Simptome:

  •   Agitație
  •   Balonare
  •   Crampe abdominale
  •   Scaune apoase sau flatulență

Diagnostic:

  •   Test genetic
  •   Testul de încărcare cu lactoză, respectiv testul hidrogenului expirat

Cercetările sugerează că majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză pot tolera o anumită cantitate de lactoză cu simptome minime sau deloc. Dovezile arată că pot ingera până la 12 grame de lactoză într-o singură doză (cantitatea găsită într-o cană de lapte de 240 ml). Cu toate acestea, cantitatea variază considerabil, în funcție de gradul de tolerare individuală.

Aliment Cantitatea de lactoză
100 g mozzarella 0,07 g
100 g brânză feta 0,5 g
100 g Emmental 0,1 g
100 g brânză proaspătă 3,4 g
50 g biscuiți cu umplutură de brânză 3,87 g
100 g brânză de vaci dietetică 4 g
100 g brânză feliată 1.5 g
100 ml caffelatte 6 g
50 g bomboane cu ciocolată 0,75 g
100 g prăjitură cu glazură de ciocolată 0,59 g
100 g cașcaval 2,5 g
100 g cheddar 0,6 g
100 g cheeseburger 0,83 g
50 g ciocolată neagră 0.82 g
50 g cremă de brânză 1,6 g
50 g lichior de ou 2,1 g
50 g frișcă 1,65 g
100 g iaurt 4 g
100 g kefir 4,75 g

Prin urmare, tratamentul pentru intoleranță la lactoză se concentrează în principal pe reducerea lactozei din dietă, mai degrabă decât pe eliminarea acesteia.

Ce este APLV?

APLV sau alergia la proteina laptelui de vacă este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare. Este printre cele mai frecvente cauze ale anafilaxiei induse de alergii, alături de alergiile la arahide și nuci.

Este o reacție mediată imunitar la proteinele din laptele de vacă. Sistemul imunitar reacționează la o proteină specifică din lapte și declanșează un răspuns imunitar care încearcă să neutralizeze proteina specifică, pe care organismul o percepe ca fiind un intrus.

A doua oara când intră în organism, sistemul imunitar o recunoaște și răspunde din nou prin eliberarea de substanțe chimice cunoscute sub numele de mediatori imunitari, ceea ce duce la apariția simptomelor alergiei la lapte de vacă.

APLV este o boală a copilăriei timpurii care se dezvoltă în primul an de viață și adesea a regresat până la vârsta de șase ani.

Tratamentul constă într-o dietă fără lapte de vacă.

Simptome

Atât intoleranța la lactoză, cât și alergia la laptele de vacă pot duce la mai multe simptome digestive și nedigestive.

Deși au unele simptome în comun, sunt ușor de deosebit.

Simptomele intoleranței la lactoză apar din cauza fermentației bacteriene a lactozei nedigerate în colon, care duce în principal la simptome digestive la 30 de minute până la 2 ore după consum. Alergia la proteinele din laptele de vacă, fiind mediată prin IgE, are timp de reacție mai scurt, de la câteva minute după ingerare și include simptome precum:

  • Umflături la nivelul feței, buzelor, pleoapelor
  • Erupții de tip urticarie
  • Dureri abdominale, colici
  • Vărsături
  • Greață
  • Strănut

Există cazuri severe în care APLV poate duce la anafilaxie – o reacție alergică potențial periculoasă, cu risc vital. Din acest motiv este important ca diagnosticul să fie pus de un medic specialist alergolog, urmând ca implementarea alimentației fără lapte să fie făcută cu ajutorul unui nutriționist pentru a nu realiza deficiențe nutriționale. 

Simptome comune

Ambele afecțiuni au diferite simptome digestive, motiv pentru care oamenii le confundă pe cele două. Acestea includ:

  • Greaţă;
  • Durere abdominală;
  • Diaree;
  • Simptome de intoleranță la lactoză;

În afară de cele menționate mai sus, alte simptome digestive cauzate de intoleranța la lactoză includ flatulență, constipație, zgomot de stomac și balonare.

Cu toate acestea, intoleranța la lactoză poate duce, de asemenea, la simptome nedigestive la până la 20% dintre oameni, inclusiv dureri de cap, vertij sau amețeli, pierderea memoriei, pierderea concentrării, dureri musculare și articulare, ulcere bucale, oboseală și lenevie.

Diagnostic

Pentru a depista alergia la laptele de vacă se fac teste cutanate sau serologice, doar acestea pot determina anticorpii specifici din clasa IgE . Medicul alergolog va decide dacă este necesară și provocarea orală controlată, care se face doar în spital și cu monitorizare timp de 3 zile. 

Concluzie

Confuzia dintre alergia la laptele de vacă și intoleranța la lactoză poate duce la un diagnostic întârziat al alergiei la laptele de vacă, precum și la o intervenție alimentară inadecvată. Contrar miturilor alimentare, majoritatea sugarilor alergici la laptele de vacă pot tolera lactoza alimentară. Sugarii cu APLV hrăniți cu lapte praf (formulă care conține lactoză intensiv hidrolizată) beneficiază de efectelele prebiotice asupra microbiomului fecal și al metabolismului.

Distribuie:

Descoperă "Meniul tău pentru restricții alimentare"