Roxana (Bira) Pruneanu
Nutriționist - Dietetician licențiat @UMF Cluj Napoca
Iubitoare de natură, fie ea exterioară sau interioară. Pe cea din urmă am ajuns să o cunosc mai bine în urma diagnosticului de boală celiacă primit în 2013. Știu din propria experiență toate stările fizice și emoționale pe care le ai odată cu trecerea la alimentația fără gluten și schimbarea necesară.
Am găsit motivație și energie în hrana naturală, cu gust, bogată în nutrienți care să-mi susțină vitalitatea. După ce am experimentat pe mine toate implicațiile alimentației fără gluten, știu ce funcționează și ce nu și cum să folosești nutriția în avantajul tău.
Am fondat Meniu Curat din dorința de a aduce la un loc suportul oferit prin consiliere, informații despre nutriție bine documentate și inspirație prin rețete nutritive și cu gust.
În prezent ofer consiliere nutrițională individuală sau de grup și organizez evenimente sau seminarii.
Drumul spre Nutriție
În Noiembrie 2019, la 5 minute de biroul unde lucram atunci era un parc. Într-o zi în care mă simțeam încărcată și plină de gânduri, am decis să ies pentru o scurtă plimbare în pauza de prânz. Acolo am realizat că nu văzusem deloc frunzele căzând și soarele de toamnă. Lucram într-un spațiu frumos și mi se potrivea ce făceam, dar aveam lumină naturală într-un singur colț de birou. Dimineața ajungeam devreme, seara plecam târziu. Lucram mult și nu simțeam deloc ritmul organic al vieții și naturii. Ba mai mult, câștigasem câteva kilograme în plus și mă simțeam obosită constant.
Era al treilea job pe care îl aveam, după ce renunțasem la primul, cel de ghid turistic pentru că nu se potrivea noului stil de viață pe care îl presupunea diagnosticul de boală celiacă și dieta fără gluten. Chiar dacă îmi plăcea ce făceam, îmi lipsea libertatea de a fi în mișcare, pe străzi tot timpul și a cunoaște oameni din diverse părți ale lumii.
A venit pandemia și biroul s-a închis. Am decis să mă mut în carantină la curtea părinților. Timp de 2 luni am stat în soare, am văzut copacii înflorind, mâncam în tihnă produse din grădină. Abia atunci am avut răgazul să spun că poate ar fi bine să vorbesc cu un nutriționist. Când s-a încheiat discuția, am simțit că mi s-a luat un văl de pe ochi și am înțeles mai bine ce ar fi trebuit să fac și ce aveam de făcut în continuare.
Mi s-a părut atât de necesară discuția și m-am întrebat de ce am ajuns la ea abia după 7 ani de când am primit diagnosticul de boală celiacă. Mi-am dorit să fac și eu asta tocmai pentru a-i susține pe cei ca mine, să nu repete aceleași greșeli. Următorul lucru a fost să caut școli de nutriție în România.
Gândul să fac o a doua facultate mă bătea și el de ceva timp, așa că în Iunie învățam biologie de clasa a9-a pentru examenul de admitere la UMF Cluj Napoca, specializarea Nutriție și Dietetică.
M-am apucat de studiu și să implementez un protocol alimentar specific (AIP) recomandat atunci de nutriționistă. Testam pe cont propriu puterea alimentației personalizate. Așa a luat naștere pagina de Instagram și numele Meniu Curat. De la o zi la alta aveam mai multă energie, tenul mi se curăța de acnee, am pierdut chiar și câteva kilograme, chiar dacă nu aveam asta ca scop.
Experimentam cu adevărat sentimentul că fac ceva ce se simțea mai mult în acord cu mine. Am putut să văd clar beneficiile unui ghidaj corect în alimentație și să realizez câtă nevoie avem de mai multă atenție acordată mâncării.
După admitere, am continuat învățarea în paralel cu studiile universitare. Am parcursul cursul internațional de AIP coach și mi-am luat acreditarea ca tehnician nutriționist. De atunci am susținut clienți în sesiuni 1 la 1 de consiliere, am făcut un program de eliminări și reintroduceri alimentare, am creat un curs pentru celiaci și am creat meniuri special gândite pentru cei cu alergii și intoleranțe alimentare.
Sunt tare recunoscătoare pentru călătoria pe care am început-o și sunt tare curioasă pentru ce urmează!
Colaborarea cu Dna Dr Lidia Cremer
Pentru că una dintre valorile mele este Colaborarea, acest proiect este și rezultatul ei. În 2016, la 3 ani după diagnosticul de boală celiacă am aflat de cursurile de informare și educare pentru celiaci pe care doamna dr Lidia Cremer le susținea în București. Aflasem că făcea asta de puțin timp, pe cont propriu, cu numeroasele cunoștințe adunate din pregătirea medicală și experiența proprie de celiac în România. Până atunci, toate informațiile mi le luasem de pe site-uri internaționale, la noi în țară nu se vorbea despre toate implicațiile pe care le are alimentația fără gluten pentru un celiac.
M-am oferit atunci să o ajut voluntar să le facă vizibile în online pentru a afla cât mai mulți celiaci de informațiile atât de valoroase și ușor de înțeles pe care le avea. Am ajutat-o să ajungă la peste 450 de participanți la cursuri susținute live în București, Iași, Timișoara, Cluj și Brașov. Timp de 2 ani am organizat împreună Gluten Free Camps – tabere pentru celiaci la o locație din Bulgaria (care s-a înscris între timp).
Atunci am început și eu să contribui la prezentări și să am părți de informație pe care le susțineam pentru participanți. În martie 2020 am avut ultimul seminar pe care îl organizam fizic, Brunch fără gluten. Abia în 2021 ne-am reorganizat să ne mutăm în online și astăzi suntem aici. Pe o singură platformă adusă în această formă de mine, cu sesiunile de consiliere nutrițională, dar și cursurile sau seminariile pe care le susținem acum împreună.
Te invit să ne cunoști la unul din cursurile sau seminariile noastre!