Surse medicale de informare corectă pentru celiaci

mai 2, 2023

Scris de Roxana

Alimentația fără gluten și boala celiacă sunt subiecte în continuă dezvoltare atât în lumea medicală cât și pentru pacienți. Pentru un bun management e nevoie să cunoaștemsă înțelegem și să ne informăm și noi, pacienții, asupra noilor descoperiri.

Așadar, în acest articol, vrem să venim în ajutorul tău, prin recomandarea unor surse medicale de încrederedisponibile online, care te vor ajuta să te informezi corect și obiectiv despre afecțiunea ta, dacă aceasta este sau ar putea fi boala celiacă.

Accesul la internet oferă fiecăruia o sumedenie de informații, de orice fel. Astfel, oricine dorește să afle detalii despre o anumită problemă medicală, afecțiune, sindrom, boală, protocoale de diagnostic, caută pe Google. A devenit deja parte din viață cotidiană.

Totuși, nu-l transforma pe Google în medicul tău. Nu te diagnostica și nu te trata pe internet, citind informații care de multe ori sunt îndoielnice sau greșite, elaborate de persoane fără pregătire medicală sau de către alți pacienți. Dacă vrei să obții un diagnostic corect și un tratament adecvat, mergi la consultații de specialitate și efectuează analizele și investigațiile recomandate de medici specialiști, în clinici medicale acreditate academic. Apoi, urmează sfaturile primite după evaluarea corectă și completă a cazului.

Reține că  fiecare pacient este unic, iar majoritatea tratamentelor recomandate de medicii specialiști sunt personalizate. Dacă nu te-ai mulțumit cu recomandările unui specialist și starea ta de sănătate este în continuare afectată, caută o altă părere avizată. Corpul are mecanisme foarte complexe de funcționare și nu poți cunoaște chiar toate implicațiile. Pentru evaluare nutrițională (indicată minim anual după diagnostic de boala celiacă) apelează la un nutriționist-dietetician instruit cu privire la alimentația fără gluten. Nu aștepta ca medicul gastroenterolog care te-a diagnosticat să-ți detalieze dieta fără gluten. Fiecare specialist are propria pregătire specifică.

Prin urmare, ține cont că nu tot ceea ce citești pe internet despre o anumită afecțiune sau conduită alimentară este corect, corespunzător și adecvat ție. Ba mai mult, e posibil să creeze un sentiment de anxietate.

Găsești mai jos câteva surse medicale de calitate în cazul în care ai diagnostic de boală celiacă sau bănuiești că ai putea avea această afecțiune autoimună. Informațiile sunt bine structurate și adresate persoanelor care nu activează în domeniul medical.

  1. În primul rând, Clinica Mayo din USA (www.mayoclinic.org), pe care o considerăm un standard de aur al tuturor informațiilor medicale la nivel internațional. Poate te întrebi de ce Clinică Mayo? Răspunsul este simplu: pentru că acolo vei găsi expertiză, experiență și răspunsuri corecte. Chiar dacă informațiile sunt în limba engleză, merită efortul să le citești; acestea sunt ușor accesibile, bine sistematizate, astfel încât oricine caută o anumită afecțiune o poate găsi cu ușurință. Noi îți indicăm pașii de urmat că să găsești repede boala celiacă și să poți accesa informațiile care te-ar interesa, inclusiv recomandări privind dieta fără gluten. La rubrica Informații medicale, afecțiunile sunt disponibile în ordine alfabetică. Odată ajuns la boala celiacă (celiac disease), vei putea selecta fie capitolul simptome și cauze, fie pe cel despre diagnostic și tratament. Te asigurăm că toate informațiile sunt permanent actualizate.
  2. Centrul pentru cercetare și tratament în boala celiacă (www.massgeneral.org/children/celiac-disease) din cadrul Spitalului general pentru copii Massachusetts (MGH) din Boston – Prof.Alessio Fasano, fondator și director al centrului, medic pediatru reputat pentru numeroase cercetări și descoperiri privind boala celiacă.
  3. Centrul pentru boala celiacă din cadrul Universității din Chicago (www.cureceliacdisease.org)
  4. Centrul pentru boală celiacă din cadrul Universității Columbia din New York (www.celiacdiseasecenter.columbia.edu)
  5. Beyond celiac (www.beyondceliac.org) – asociație de apărare și suport pentru drepturile pacienților celiaci.
  6. Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (www.arig.ro) – asociație de sprijin pentru persoanele cu intoleranță la gluten din România. Prin proiectele sale, ARIG  își direcționează activitățile spre educare și informare, elaborarea unor propuneri legislative, susținerea comunității dar și a mediului de business pentru produse fără gluten. ARIG este acreditată de Asociația Societăților Europene de Celiachie (AOECS) și deține drepturile pentru acordarea simbolului Spicul Tăiat (Crossed Grain) producătorilor din România, singurul standard care certifică siguranța produselor fără gluten. Împreună cu Centrul de management pentru boala celiacă desfășoară în prezent un proiect transnațional european care urmărește creșterea diagnosticării timpurii a bolii celiace, îmbunătățirea serviciilor de sănătate publică, a serviciilor de alimentație publică și crearea unui mediu care să sprijine îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu boală celiacă.
  7. Rețeaua de sănătate Regina Maria – articole medicale de interes despre boală celiacă:

Recomandare importantă – În situația când o persoană are o problema medicală cronică pentru care investigațiile medicale obișnuite nu evidențiază nici o anomalie, trebuie luată în considerare testarea specifică pentru boala celiacă.

Distribuie:

Descoperă "Meniul tău pentru restricții alimentare"