Cum să alegi cele mai bune paste fără gluten – ghid detaliat

martie 27, 2024

Scris de Roxana

Când începi să mănânci fără gluten, imediat după subiectul pâine, apare discuția despre paste. Trebuie să înlocuiești pastele de grâu, cu alternativa lor fără gluten. Care sunt acestea și ce opțiuni există în România găsești detaliat în acest articol.

În 2013, când am primit diagnosticul de boală celiacă, primul pas pe care am înțeles că trebuie să îl fac, a fost să înlocuiesc pâinea și pastele cu variantele lor fără gluten. În magazinele fizice abia începeau să apară produsele, iar e-commerce-ul și magazinele online nu explodaseră încât să știu unde să caut. Așa că rudele care veneau din Italia, începuseră să-mi facă cadouri produse fără gluten. Încă e un cadou bine primit pentru un celiac. 

Pastele doar din porumb de la noi se lipeau așa de tare între ele, încât aveam impresia la final că mănânc mămăligă. Ulterior am descoperit că ajută dacă pui o lingură de ulei la fiert. Asta ne duce la primul punct din ghid.

1. Ingrediente: dintr-o singură făină sau mixuri de făinuri. 

Cele mai frecvente sunt pastele doar din făină de porumb sau doar din făină de orez. Au mai apărut între timp paste din ovăz, din mazăre, din năut sau linte. Acestea din urmă sunt potrivite când vrei să aduci extra fibre. La fel ca și orezul integral. Dacă îl găsești lista de ingrediente, în locul orezului simplu, orezul integral te ajută să suplimentezi mult lipsitele fibre din alimentația ta. Din experiența mea, cele mai bune la gust dar și din punct de vedere nutrițional, sunt cele cu mixuri de cereale. Găsești variante în amestec de orez integral cu porumb, teff, hrișcă sau quinoa. Alege-le pe acestea pentru diversitate și consistență mai densă, care nu se distrug ușor la fiert. De asemenea, pastele din năut, mazăre sau linte sunt alternative binevenite spre care să mergi ca să nu rămâi fidel unui singur tip de produs. 

2. Textură și gust

În primul rând, gustul și textura făinii de grâu simplă nu o poate replica nici un mix. E important să faci pace cu faptul că în timp, vei uita ce gust au pastele din grâu. Noul normal devine ceea ce începi să consumi frecvent. Însă, variantele care se apropie cel mai mult ca gust sunt cele care conțin orez în listă. În funcție de brand vei găsi pe lista de ingrediente 70% porumb și 30% orez sau invers. Pastele din leguminoase (năut, linte, mazăre) sunt mai potrivite rețetelor cu legume și sos de roșii sau cu ton. Pe când celelalte, din porumb și orez se potrivesc rețetelor cu sos alb sau alte tipuri de sosuri. 

3. Branduri de încredere

În cazul celiacilor, atenția pentru etichetarea produselor fără gluten trebuie să fie una importantă. Pentru a fi siguri că se respectă standardele de siguranță alimentară, alege firme care au mențiunea fără gluten pe ele. Sunt din ce în ce mai mulți producători locali care pot face și variante fără gluten, dar dacă nu asigură lipsa de cros-contact cu glutenul, atunci indicat ar fi să nu achiziționezi de la ei. Dacă totuși vrei să susții afacerile din România, poți alege pastele de la SamMills sau PetrasBio. Alte variante de firme care au paste bune fără gluten sunt cele de la Probios, La Molisana, Orgran și La Rosa

paste probios paste la molisana paste orgranpaste la rosa

Pentru extra inspirație, îți las mai jos și o rețetă pentru paste fără gluten cu roșii uscate și pui. Poftă bună!

paste fără gluten cu pui și roșii uscate
paste fără gluten cu pui și roșii uscate

Distribuie:

Descoperă "Meniul tău pentru restricții alimentare"