Cine oferă consiliere în nutriție – Nutriționiști, Medici Nutriționiști sau Nutriționiști – Dieteticieni?

martie 12, 2024

Scris de Roxana

Într-o mare de informații și un creier bombardat de mesaje audio-video, spuse de oricine pe social media, confuzia este ușor de creat. Auzisem pe cineva recent care a spus că a fost la Dietolog. Mă gândesc că a unit profesiile de Diabetolog și Dietetician. Așadar, cine ce face? De cine să asculți când vrei să slăbești? Dar când ai o boală, la ce specialist mergi pentru recomandări alimentare? Să le luăm pe rând.

Ce este nutriția?

În organizațiile internaționale, nutriția este definită astfel:

Știința care studiază alimentele, nutrienții și alți compuși conținuți de acestea, precum și relația lor cu starea de sănătate sau boală. Ingestia, digestia, absorbția, transportul, utilizarea și excreția compușilor furnizați de alimente. Aspectele socio-economice, culturale și psihologice relaționate cu actul hrănirii.

Așadar, orice specialist care se interesează de impactul alimentației se poate numi nutriționist? 

Termenul de nutriționist nu are, din păcate, o definiție unanim acceptată. Nutriționistul se recomandă ca persoana care studiază nutriția și oferă educație/consultanță nutrițională. Poate fi cineva care a făcut studiu individual sau cineva care a absolvit cursuri de câteva luni sau chiar un program de licență la o universitate. Practic, este orice persoană care poate oferi sfaturi despre mâncat sănătos. Poate promova educația nutrițională pentru persoane sănătoase. Poate încuraja un stil de viață activ și sănătos, cunoscând principiile nutriției generale. Ce nu poate face, este să ofere recomandări sau să aplice terapia medicală nutrițională, în cazul unor probleme medicale. Aici se face diferența între nutriționist, medic nutriționist sau nutriționist – dietetician. Ultimele două au formare educațională în instituții de învățământ superior acreditate pentru domeniul sănătate. 

Cine este medicul nutriționist? 

Medicul nutriționist a absolvit după 6 ani, Universitatea de Medicină și Farmacie, specializarea Medicină, plus un rezidențiat în Nutriție, Diabet și Boli Metabolice. El este astfel profesionistul care oferă și evaluează diagnostice medicale. Recomandă analize sau tratament medicamentos. Așa cum indică și denumirea specializării rezidențiatului, atenția lor este orientată exclusiv spre probleme metabolice, diabet de tip 1, de tip 2, obezitate, dislipidemii, etc. În cazul medicilor nutriționiști diabetologi, ei pot prescrie insulină, ozempic sau alte scheme de tratament medicamentos, complementar recomandărilor de modificare a alimentației. Planurile de intervenție nutrițională le pot face ei, dar și dieteticienii cu care (ideal) lucrează în echipă. Există și medici de alte specializări, cum ar fi gastroenterologi, care au făcut cursuri de specializare în nutriție.

Nutriționistul – Dietetician – o nouă profesie complementară actului medical

Dieteticianul este și nutriționist, dar nutriționistul nu este și dietetician. De ce? Pentru că Dietetica include principii din știința nutriției, dar și din științele naturii și sociale. Scopul final fiind îmbunătățirea statusului nutrițional optim pentru individ sau sănătate. Nutriționist – Dietetician este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie la un program de licență de 3 ani, plus 2 ani master, ambele la specializarea Nutriție – Dietetică. El poate aborda intervenții nutriționale în funcție de numeroase cazuri de boală. Spre deosebire de medicul nutriționist, el nu oferă diagnostice medicale, ci pleacă de la ele și oferă doar diagnostice nutriționale. Planul de tratament nutrițional se bazează pe ambele diagnostice și se realizează în urma unei anamneze detaliate. Detalii despre obiceiurile sau preferințele alimentare, despre disponibilitatea de timp pentru schimbarea alimentară, despre istoricul medical personal și medical sunt incluse într-o discuție inițială cu dieteticianul, care poate dura și o oră. 

Dieteticianul absolvent de facultate are pregătire pentru nutriție clinică, administrativă sau comunitară. Pentru partea clinică, cunoștințele sale pot fi folosite în echipe medicale din spitale publice sau private. El poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului prin consiliere privind dieta, stilul de viață sau aspectele psiho-nutriționale. Printre obiective se regăsește și scăderea costurilor totale ale pacientului pentru sănătate. 

Pe parte administrativă, dieteticianul supraveghează întreg fluxul alimentar din spitale, grădinițe sau alte bucătării profesionale. El poate oferi recomandări și poate crea meniuri specifice pentru aceste unități de alimentație. 

Dimensiunea comunitară face referire la capacitatea dieteticianului de a contribui la proiecte de sănătate publică sau promovarea alimentației pentru diverse categorii specifice.

Din fericire, în ultimii ani în România a crescut interesul pentru nutriție și dietetică. S-au format din 2011 programele de licență la Universitățile de Medicină și Farmacie. S-a înființat Colegiul Dieteticienilor care reglementează profesia și s-au creat diverse asociații profesionale care promovează acest domeniu. Este loc de creștere și perfecționare pentru toată lumea. Fie că vorbim despre nutriționiști, medici nutriționiști sau nutriționiști – dieteticieni, dacă obiectivul final este orientat spre creștea calității vieții și nivelului de sănătate, atunci suntem în aceeași barcă. 

Recomand ca înainte să apelați la un specialist în nutriție, să vă interesați despre formarea lui profesională. E un punct bun de pornire pentru a ști dacă vă poate susține obiectivul personal. 

Pentru mai multe informații despre nutriție vă sfătuiesc să urmăriți și activitatea următoarelor organizații:

Colegiul Dieteticienilor

Societatea de Științe în Nutriție

Asociația Dieteticienilor din România

Distribuie:

Descoperă "Meniul tău pentru restricții alimentare"